ZIMNÍ INSPIRACE

Po neobvykle teplém podzimu konečně přišla zima. A je to znát – rána a večery jsou chladné, dny se rychle zkracují a brzy je tma. Milovníci zimních sportů si připravují sportovní vybavení a těší se na začátek sezóny. Jiní by se radši uložili k zimnímu spánku jako medvědi a vzbudili se až s prvními jarními paprsky. Zimní období je samozřejmě časem odpočinku, tak se pohodlně uvelebte na gauči, uvařte si horký čajík a začtěte se do našich inspirací.

ZIMNÍ SLUNOVRAT

Se začátkem zimy se spojuje mnoho oslav, tradicí a starých pověr. V den zimního slunovratu začíná u nás na severní polokouli zima a na jižní zase léto. Zimní slunovrat byl pro naše slovanské předky v pohanské době důležitým svátkem. Pravděpodobně proto, že šlo o nejkratší den v roce, nazývali ho „Kračun“. V tomto období lidé sbírali jmelí, kterému připisovali ochranné a léčivé vlastnosti. Sypali na sebe zrní, čímž chtěli probudit přírodu k životu a zajistit pro budoucí rok bohatou úrodu. Této tradici se říkalo „ovseň“. Slované v tomto čase oslavovali návrat slunce, chodili od domu k domu se slunečními symboly a zpívali oslavné modlitby a prosby. Na znak úcty obětovávali vepře. Zřejmě odtud pochází naše vánoční „zlaté prasátko“ jako symbol rodícího se slunce, kterému bylo prase zasvěcené. Tento rok připadá zimní slunovrat na neděli 22. prosince, ale chladno je už dnes. Proto nezapomeňte svoje ratolesti na cestu do školy pořádně obléknout. Prevence je v mrazivém počasí tím nejlepším lékem.

TRADIČNÍ VÁNOČNÍ PEČENÍ

Vánoční cukroví mělo v rámci vánočních tradic vždy mimořádný význam, dokonce se mu připisovala magická moc. Dostatek cukroví měl být předzvěstí hojné úrody v nastávajícím roce. Na Štědrý den před svítáním pekly hospodyně vánoční cukroví, protože podle zažité tradice muselo být hotové ještě před východem slunce. Po zpracování těsta na cukroví a chléb si hospodyně otřela ruce o ovocné stromy, aby v příštím roce dobře rodily. Kousky upečeného cukroví se také házely slepičkám, aby snášely hodně vajec.

Bylo také zvykem péct z vody a mouky figurky zvířat, která se doma chovala. Ty potom hospodář zavěsil nad chlév, stáj, kurník nebo psí boudu, aby se zvířatům v novém roce dobře dařilo. Tento obyčej přetrvává do dnešní doby v podobě vykrajovaného cukroví různých tvarů, které všichni dobře známe. Hlavně děti milují vykrajování figurek, opatrně je ukládají na plech a pak sledují, jak se pečou do zlatova. Po vytáhnutí z trouby je třeba je ještě krásně ozdobit a může se ochutnávat!

ZIMNÍ MLSÁNÍ

Na Štědrý den se během dne jedlo velmi málo nebo se držel přísný půst. Trval až do chvíle, kdy se na obloze objevila první hvězda. Zato večer se měl každý najíst dosyta. Svědčí o tom i přirovnání – najedl se jako sedlák na Vánoce. Vánočním jídlům se projevovala mimořádná úcta. Ze štědrovečerního stolu se nesmělo nic vyhodit, odkládaly se i drobky, které prý pomáhaly, když onemocněl dobytek. Tomu se tento den dávalo to nejlepší jídlo. Zvířata prý z vděčnosti mluvila lidskou řečí. Kdo měl trpělivost a zůstal v maštali až do půlnoci, mohl se lecos dozvědět. :o)

Najíst se pěkně dosyta je i naší současnou tradicí, a to nejen na Vánoce, ale během celé zimy. Každý miluje ten pocit, když se může po večeři pohodlně usadit do křesla nebo na gauč, příjemně relaxovat a při tom mlsat nějaké dobrotky.

JE ČAS NA VYMÝŠLENÍ DÁREČKŮ

Přichází čas každoročního vymýšlení, shánění a nakupování vánočních dárků. Vaše dětičky už určitě napsaly Ježíškovi dopis, co všechno by si přály dostat pod stromeček za to, že byly celý rok hodné. Dnes v obchodech a na internetu najdete všechny hračky světa! Stačí jen pozorně poslouchat, po čem opravdu touží, a správně vybrat ty pravé. A potom jen čekat na „den D“ a těšit se z jejich natěšených tvářiček.

Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kračun
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vánoční_cukroví