INSPIRACE NA SILVESTROVSKÉ PŘÍPRAVY

Silvestr je tu za pár dní, ale ještě pořád máte čas oslavit příchod nového roku se vším všudy. Ať už ho budete trávit na večírku
s přáteli nebo dáte přednost klidu svého domova a televizi, máme pro vás pár silvestrovských tipů, aby se vaše rozloučení se starým rokem opravdu povedlo. Přejeme veselého silvestra a šťastný nový rok 2019! :o)
 

SILVESTR PROCHÁZÍ ŽALUDKEM...

Umíte si představit poslední večer v roce bez občerstvení? Jednohubky, pomazánky na sto různých způsobů, chlebíčky, sýry, salámky
a samozřejmě takový ten drobný „ďobing”, tedy oříšky, brambůrky a další slané pamlsky. A když se studené lahůdky přejí, doporučujeme připravit pořádnou „flákotu”. Ta nejen že pořádně zažene hlad, ale taky vás ochrání před nepříjemnou kocovinou, která by vás druhý den mohla navštívit. :o) Náš recept vám navíc nezabere moc času, takže o zábavu rozhodně nepřijdete.

SILVESTROVSKÝ STEAK


4 plátky (1 plátek cca 220 g, aspoň 2 cm vysoký) řádně uleželého hovězího masa (pravá svíčková, roštěnec, pupek, loupaná plec)
čerstvě mletý pepř
sůl
kvalitní rostlinný olej

  1. Steaky potřete olejem a důkladně opepřete a osolte.

  2. Pořádně rozpalte velkou nepřilnavou pánev a opékejte steaky cca 3 minuty z každé strany. Pokud chcete steak hodně opečený
    (well-done) opékejte maso déle, pokud středně opečený (medium) nebo krvavý (rare), pak dobu opékání přiměřeně zkraťte.

  3. Sejměte maso z pánve a nechte ho pod pokličkou asi 5 minut odpočívat, aby zůstalo šťavnaté.

  4. Podávejte s domácími hranolkami či zeleninovým salátkem.

  5. Dobrou chuť. :o)

ŤUKNĚTE SI NA ZDRAVÍ!


Kromě chutného jídla by na silvestrovské tabuli samozřejmě neměly chybět nápoje. Z těch alkoholických je bezpochyby nejoblíbenější víno, populární jsou také různé míchané drinky (mojito, gin s tonikem aj.), tvrdý alkohol (whisky, vodka aj.) a na přípitek jsou nejvhodnější šumivá vína, hlavně šampaňské, bez nějž si tuto výjimečnou příležitost už ani neumíme představit. Nezapomínejte ale alkohol prokládat jídlem a nemíchat během večera různé druhy. Zkrátka všeho s mírou. :o)  Doporučujeme obstarat si také zásobu nealkoholických nápojů, aby si měli hosté z čeho vybírat.  

Tip: Víte, že šampaňské by se mělo ideálně servírovat při teplotě
8–12 stupňů Celsia? Při jiné než této teplotě nevynikne jeho chuť.

 


ČERNÁ A BÍLÁ. PROTIKLADY SE PŘITAHUJÍ!

Nevíte, jaký model zvolit na slavnostní silvestrovský večer? Vsaďte na efektní černo-bílou kombinaci a neuděláte chybu! Tyto dvě barvy se výborně doplňují a dohromady tvoří elegantní dvojici, která se skvěle hodí na outfity pro všední den i na výjimečné příležitosti. Pokud se pro tyto dvě barvy rozhodnete, držte se jednoduchého pravidla: vždy musí jedna z barev na oblečení převládat – buď černá, nebo bílá. Obě tyto barvy také krásně vyniknou na doplňcích – botách, kabelkách či na bižuterii.